Agenda activiteiten

Zondag 26 Augustus 2018: BERLARE - PAARDENWEIDE


Leiding: René De Boom

Dankzij het Vlaams Sigmaplan, overstromingsweiden met rietstroken, struweel en waterpartijen. Een ideaal biotoop om de steltlopers te observeren. Op deze datum zijn de vogels reeds aan het migreren. Een aangename wandeling met een degelijk cafeetje met alle streekbieren.

Begin : 07u00 aan afrit Nr 7 van de Brusselse ring (Hellebeekstraat Grimbergen). Komende van de ring neem je de richting Grimbergen, na ongeveer honderd meter kan je parkeren rechts van de weg, net vóór de verkeerslichten.
Ofwel : Erpe carpool 07u30.

Einde : omstreeks 12u00.

Meenemen : kijker, vogelgids, eventueel telescoop, aangepast schoeisel en een dosis goed humeur.

Zondag 9 September 2018: DE BIESBOSCH


Leiding: Geert Van De Vijver

Vandaag bezoeken we het Brabantse natuurpark De Biesbosch. Begin september is een uitstekende periode om vele doortrekkende visarenden en steltlopers te bewonderen aan de nieuwe kijkhutten die recent geplaats zijn aan de nieuwe ondergelopen polders.

Verder maken we een grote kans op het zien van zeearenden op de tongplaat die we met de overzetboot kunnen gaan bewonderen.

Verder gaan we wandellen langs de dijken op zoek naar verschillende reigersoorten en kiekedieven.

Op de middag gaan we eten in het vernieuwde Biesboschmuseum dat meer dan de moeite waard is voor een bezoek.

Nadien gaan we varen door de mooie kreken en geulen met gids aan boord. Deze 1u30 minuten durende tocht laat je de natuurrijkdom van dit gebied bewonderen.

Omdat deze boottocht moet gereserveerd worden vraag ik aan diegene die mee willen gaan om ten laatste einde juli te laten weten wie meegaat.
Bij niet voldoende interesse gaat deze uitstap niet door!!!


Prijs van de inkom museum en boottocht bedraagt 17 euro. Overzet kost 5 euro per wagen.

Begin : 06u30 aan afrit Nr 7 van de Brusselse ring (Hellebeekstraat Grimbergen). Komende van de ring neem je de richting Grimbergen, na ongeveer honderd meter kan je parkeren rechts van de weg, net vóór de verkeerslichten.

Einde : omstreeks 19u00.

Vrijdag 12 Oktober 2018: CURSUS STELTLOPERS


Leiding: Wim Massant

Steltlopers zijn geen eenvoudige groep om te herkennen. Witgatje, bosruiter, tureluur of zwarte ruiter. Vaak zitten ze in grote groepen, vliegen ze in prachtige formaties en leggen duizenden kilometers af tijdens de trek. Om ze te herkennen heb je vaak een telescoop nodig. Maar het is een fascinerende vogelgroep die het verkennen zeker waard is. De roep en of de zang is het sluitstuk om deze prachtige vogels op naam te brengen. Tijdens deze lesavond kom je meer te weten over de ecologie en herkenning van onze meest voorkomende steltlopers. Af en toe maken we een uitstapje naar een wat zeldzamer soort.

Theorie : Cultuurcentrum Strombeek, grote zaal Karel Hemmerechts. Gemeenteplein 1, 1853 Strombeek-Bever. Vrijdag 12 oktober 2018 van 19u30 tot 22u30.

Praktijk : De meersen naast de Schelde in Berlare, De IJzermonding in Nieuwpoort. Datums worden tijdens de cursus medegedeeld.

Inschrijvingen : verplicht bij René De Boom : r.a.deboom@telenet.be of tel : 053/820425

Prijs : Leden VWG : gratis / Leden Natuurpunt : 10 € / Niet leden Natuurpunt : 15 €

Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant. Natuurpunt