Verslag Activiteiten
Selecteer activiteit :


18 augustus :Het Mechels broek en bezoek aan de vogelringers

Het vroege uur en de weervoorspelling voor vandaag maakten dat opkomst voor deze aktiviteit eerder mager was. Sommige vogelaars waren in hun bedstee gebleven en een ander deel was verspreid over Europa. Wij werden opgewacht bij de ijspiste door een vriendelijk en gedreven vogelringer.

Ondanks het barslechte weer hadden de ringers speciaal voor ons toch hun netten opgesteld. Onder een tentzeil zaten ze met vier gereed met uitleg en vogels.
Een korte beschrijving van het terrein: een gebied van ongeveer vijf hectare kreupelhout en riet waarin smalle gangen uitgemaaid worden waarin de netten (ongeveer 250 meter) opgesteld worden. Hierbij hoort als lokmiddel nog een geluidsinstallatie waar de zang van verscheiden vogels wordt uitgezonden.

Een twintigtal vogels, deze ochtend reeds gevangen en samen in een visnet gehouden,wachten op ons om dienst te doen als demonstratiemateriaal.
Een cursus voor gevorderden zo zou ik de uitleg heten die we dan kregen.

Hoofdstukken:
Techniek om te ringen, soorten ringen.
Bijbehorende administratie, locatie, datum, aantallen.
Wie krijgt toelating om te ringen? Allemaal vrijwilligers,vergoeding nul komma nul.

De determinatie van de gevangen vogels, ouderdom, geslacht.
Welke vogels worden er gevangen en in welke seizoenen.
Hoe ver kunnen ze vliegen in 1 nacht?
Teruggevangen vogels: ongeveer 1 %
Determinatie van een zwijgende zanger is niet eenvoudig.Maak maar eens uit of je een kleine karekiet of een bosrietzanger in uw handen hebt . Begin met de vleugelformule, afmetingen van de slagpennen tot op een mm. nauwkeurig, smalle of brede staart,kleur van de tong ?Een pillamp meebrengen.
Om de voedingstoestand te controleren kan je het vogeltje even wegen. Dit is van belang want de vogel vertrekt of vliegt verder als hij vet genoeg is en stopt als zijn vet (energie ) op is.
In het net vandaag : zwartkop, kleine karekiet,bosrietzanger,rietzanger,tuinfluiter, grasmus, tjiftjaf ?

Om u te verdiepen : twee aanraders
- Identification of birds in the hand.
- Identificationguide of european passerines.

De bui leek een beetje te minderen en we zijn de netten gaan bekijken en een beetje verder, een burcht van bevers.

Het tweede gedeelte van deze uitstap ,onder de leiding van Misj , was een korte wandeling in de regen rond de grote vijver van het Mechels broek. Het donker weer en de regen maakten dat veel vogels zich schuil hielden maar toch ?(zie lijst .Fazanten en een paar ree?n smukten het tableau op ..
Omdat we nog maar alleen van buiten nat waren zijn we nog iets gaan drinken.

Jaak

Deelnemers: Jaak, Willy, Elvire en Misj

Soorten: zwartkop, kleine karekiet,bosrietzanger,rietzanger,tuinfluiter, grasmus, tjiftjaf, koolmees,pimpelmees,boerenzwaluw,merel,spreeuw, gaai, ekster, zwarte kraai, witte kwik, houtduif, turkse tortel, nijlgans, meerkoet, aalscholver, wilde eend, krakeend, wintertaling, kokmeeuw en zilvermeeuw.

Veel dank aan Gust en Steven voor een leerrijke uitleg.
Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant. Natuurpunt