Verslag Activiteiten
Selecteer activiteit :


Verslag Francis :

Daar ik in de Kalkense Meerse was, ben ik voor de nachtzwaluw wandeling tot bij onze gids Geert Van De Vijver gegaan. Samen met zijn zoon Rune en Luk Platteau zijn wij vertrokken richting afspreekplaatst te Grimbergen.

Daar aangekomen lege parking (spijtig) maar Geert wist dat Misj en Brunhilde in Kalmthout op ons zouden wachten. (Zeer spijtig dat Brunhilde rugklachten had en daarom in de auto of op een bank op de parking de tijd moest doorstaan)

De wandeling begon met een aangename temperatuur (waarvoor dank aan de vogelgoden). Eerste waarnemingen, vink, tjiftjaf, kraai, wat verder op fitis waar wij zeker 4 zp hadden. Op de plas dodaars met jong, een beetje verder spotvogel volle bak aan het zingen, geen slangen gevonden. Het gebied ingeslagen, roodborsttapuit, boompieper en graspiepers volop aan het zingen of foerageren. Ineens boomvalk en nog een ongeveer 5 stuks. Wat kwam daar aangevlogen, 4 wulpen al roepend daarna nog een. Langs de verbindingsweg gewandeld, blauwborst aan het zingen op de asfalt vink en jonge blauwborst aan het foerageren. Verder nog fitis en roodborsttapuit. Ongerust zijn wij nog een bezoek gaan brengen aan Brunhilde. Alles was nog OK. Met de auto vertrokken tot Noord Parking, onderweg gestopt voor kleine plevier, en ja hoor! een koppel met 2 jongen, prachtig. Op de parking aangekomen om 21h45, tijd om naar de nachtzwaluwen te gaan. En ja na 20 minuten de eerste zang gehoord maar daarna volle bak zeker van een exemplaar dat bleef zingen en dan eens vliegen en klapwieken. Om 23h10 gestopt en op de terugweg op de asfalt, pad, rugstreeppad en heikikker. Mooie afsluiter.

Dus! Die die er niet bij waren! hadden weer ongelijk, mooie avond gemist.


Verslag Geert :

Met een groep van 6 personen gingen we op stap, eerst bezochten we het drielingenven en daarna gingen we op de gekende plaats nachtzwaluwen luisteren.

We kregen mooie soorten te zien zoals spotvogel, boompieper, boomleeuwerik, roodborsttapuit, boomvalk, wulp, scholekster, blauwe reiger, dodaars, krakeend, kuifeend, kleine plevier, een paartje brilduikers, blauwborst, fitis, tjiftjaf.

Verder konden we ook mooi de zonnedauw bewonderen en vele soorten rupsen.

Als de schemering kwam begon er een nachtzwaluw mooi te zingen. Na wat zoeken konden we deze zeer lang mooi bekijken en beluisteren en kwam zelf boven ons hoofd op de tak zitten.

Het was een kort maar zeer geslaagd bezoek aan dit mooie gebied.

Verder op de terugweg kwamen we nog een rudstreeppad, gewone pad, bruine en heidekikker tegen.
Vogelwerkgroep Noordwest-Brabant. Natuurpunt